Kunstgeschiedenis

Locatie : Den Dullaert Sportlaan 24, Hulst

Docent(e) : Saskia de Kerf

VAN DE PIRAMIDE TOT PERFORMANCE

Beleef cultuur!

In het Louvre haasten veel mensen zich naar de Mona Lisa, nemen een selfie en lopen de meest fantastische kunstwerken voorbij. Ik hoop dat ik u in deze cursus kennis kan laten maken met ‘de andere zalen van het Louvre’.

Deze cursus probeert een globaal beeld te geven van de Westerse kunstgeschiedenis. De hoofdlijn vormt de geschiedenis van de beeldende kunsten in Europa. De historische context waarin de kunst ontstaat vormt steeds de leidraad.

U leert verschillende kunststijlen, kunstenaars en begrippen in plaats en tijd te situeren. U scherpt uw vaardigheden aan door beter naar kunstwerken te kijken. Door de verschillende onderdelen van een kunstwerk te analyseren en interpreteren komen we meer te weten over de kunst vanaf de prehistorie tot de gotische kunst. (In deel 2 van deze cursus vanaf november 2025 komt de gotische kunst tot de hedendaagse kunst aan bod.) 

Beleef plezier en doe kennis op met deze reis door de boeiende wereld van de kunstgeschiedenis!

De cursus bestaat uit 12 lessen:

1.  Introductie
2.  Prehistorie
3.  Het oude nabije oosten
4.  Het oude Egypte

5.  Voor-helleense kunst & Griekse kunst
6.  Griekse kunst
7.  Etruskische & Romeinse kunst
8.  Romeinse kunst

9.  Vroeg christelijke  & Byzantijnse kunst
10.  Vroeg middeleeuwse & Romaanse kunst
11.  Gotische kunst
12.  Uitgelicht: De vrouw in de kunstgeschiedenis 

DE VROUW IN DE KUNSTGESCHIEDENIS

Niet alleen muze!

Rubens, Rembrandt, Picasso: die kunstenaars kent iedereen. Maar ben je ook vertrouwd met hun talentrijke vrouwelijke collega’s?

Saskia de Kerf duikt in de kunstgeschiedenis en laat je kennismaken met kunstenaressen als Margaretha Van Eyck, Judith Leyster, Berthe Morisot, Georgia O’Keeffe en Fridah Kahlo. Wat weten we precies over hen en waarom komen we hen zo weinig tegen in de geschiedenisboeken?

Deze cursus is een zoektocht naar bijzondere kunstenaressen, maar evengoed een reis doorheen de kunstgeschiedenis en de positie van de creatief ondernemende vrouw daarin.

De cursus bestaat uit 4 lessen:
LES 1: prehistorie tot renaissance
LES 2: renaissance
LES 3: vroegmoderne & moderne tijd
LES 4: Moderne & hedendaagse tijd

Inschrijven

Logo Symplistic

Je wordt doorgestuurd

Je wordt doorgestuurd naar een andere pagina.