Kreatieve Vorming Hulst

aquarel-1

ruimtelijk-werken-jeugd-1

turtle

schilderen-jeugd-1

toneel-1

Cursusjaar 2017-2018

DE CURSISTEN VAN KREATIEVE VORMING HULST
DOEN MEE AAN DE EXPOSITIE “TEARS FROM HEAVEN”

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog beëindigd werd. Al was Nederland niet betrokken in de strijd, toch ging deze wereldbrand niet ongemerkt aan ons land voorbij en zeker niet aan de grensstreken. De Cantorij der Basiliek, de Oudheidkundige Kring “De Vier Ambachten” en het Museum “De Vier Ambachten”  hebben de krachten gebundeld om aan deze herdenking gestalte te geven. Diverse Activiteiten worden georganiseerd onder de titel: “Tears From Heaven”.

De expositie is te bezichtigen vanaf  30 maart t/m 7 juli in het Museum te Hulst.

In het kader van Tears From Heaven zal er ook een lezing gehouden worden:

“OORLOG IN BEELD”
door docent Jaap Clement

Woensdag 16 mei 2018

om 19.30 uur: De Lieve, Broodmarkt 8 te Hulst, Lezing door de heer Jaap Clement over de verhouding en spanning tussen kunst en geweld. 
Toegang: vrij echter aanmelding per email verplicht: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

EERSTE WERELDOORLOG2

____________________________________________________________________________________________

"EEN REIS DOOR DRIE EEUWEN KUNST EN CULTUUR"

● Avondcursus voor volwassenen

Docent: Jaap Clement
Locatie: De Lieve, Hulst

De kunst maakt vanaf 1600 tot 1900 van de 17e tot de 20e eeuw, enorme en interessante ontwikkelingen door.
De Barok in de Gouden Eeuw in de Nederlanden kenmerken zich door een ver doorgevoerd realisme in de diverse genres van de schilderkunst: (groeps) portretten, stillevens, landschappen, zeegezichten, bijbel en historiestukken. Vermakelijk en leerzaam zijn de "genrestukken" : taferelen uit het dagelijks leven die een moralistische les uitbeelden. Niet zelden vormen de populaire emblemataboeken, o.a. van Jacob Cats, het uitgangspunt voor deze schilderijen.
De Rococo vertelt ons over het leven aan de Franse hoven en paleizen. De waanzin van de grootmoed, de decadentie, de dagenlang durende banketten en feesten. Een wereldvreemde cultuur die uiteindelijk tot de revolutie en de moderne tijd zal leiden. De veranderingen op sociaal, politiek en economisch vlak vertalen zich in de kunst. Het Neo-Classisisme valt terug op de kunstzinnige principes van de Renaissance en brengen academische uitgangspunten en regels in de kunst.
De Romantiek op haar beurt is een reactie op de verstedelijking van de samenleving en een eerbetoon aan de grootsheid en ongereptheid van de natuur.
Via het Realisme leidt dit naar het Impressionisme. Misschien wel één van de grootste doorbraken in de schilderkunst: licht en kleur worden het credo en veroorzaken een zinderende beleving van kunst en natuur, die nooit eerder getoond werd.
Als slot luiden drie grootheden de moderne kunst van de 20e eeuw in : Van Gogh, Gauguin en Cézanne staan aan de wieg van baanbrekende stromingen en zijn de wegbereiders voor talloze komende kunstenaars. 

De lessenreeks wordt afgesloten met een bezoek aan een museum.

Cr.code Plaats Dag Tijd  
KCV 30 De Lieve dinsdag 19.30-21.30  
Lesdata: 31/10, 14/11, 28/11, 12/12, 9/1, 23/1, 6/2, 20/2, 6/3  
 

 Plus een museumles 

CONTACT

STICHTING KREATIEVE VORMING HULST
SPORTLAAN 24, 4561 KZ HULST
T. 0114 - 320686
KREATIEVEVORMINGHULST@PLANET.NL

© RW Sites voor
Stichting Kreatieve Vorming